Trolla utan häxa

Från mitt föräldrahem har jag fått med mig matsilver. Vackra ting, men den som själv äger matsilver vet att sådana bestick kräver en del underhåll. Dels ser besticken sunkiga ut när de mörknat, och dels smakar silversulfid illa. I mitt föräldrahem användes för rengöring Häxan Silverputs, men för att verkligen få rent besticken med Häxan krävs ett ihärdigt gnuggande. Är det många föremål som ska putsas tar det sin tid. Det är säkert många som kan få rengöringsprocessen till att vara en övning i mindfulness. För egen del har jag svårt att inte prokrastinera arbetet. Och följden blir ännu mörkare matsilver, som kräver en ännu större insats om det ska bli rent.

Häromdagen provade jag ett nytt sätt att få rent matsilvret. Var från början skeptiskt till metoden, trodde inte att den skulle vara så verkningsfull. Men experimentet lyckades över all förväntan! Trots åtskilliga timmars silverputs har jag aldrig tidigare lyckats få besticken så glänsande rena.

12751491_1680736758856431_1250307582_n(2)
Spa för matsilver.

Täck botten av en glasform med aluminiumfolie. Strö bakpulver över folien. Därefter lägger du ner silvret och häller ytterligare bakpulver på besticken. Koka upp vatten och häll i glasformen så att vattnet täcker besticken. Det kommer börja bubbla och lukta illa, och svavelvätet som frigörs kan irritera luftvägarna. Så se till att göra experimentet i ett väl ventilerat utrymme. Själv ställde jag glasformerna på balkongen. När vattnet svalnat kan du ta upp silvret och torka det.

Det bästa med den här metoden är att den är skonsam mot silvret och att den inte kräver något gnuggande. Hädanefter lär mitt matsilver bli behandlat bra mycket oftare!

En reaktion på ”Trolla utan häxa

  1. Pingback: Frågor och svar – Liten vittra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s